Menu

06 april 2015

A Song of Ice and Fire: A Game of Thrones (1996) VS Game of Thrones: Seizoen 1 (2011)

Het verhaal
In een wereld waar zomers decennia duren en winters je hele leven lang begint er onrustig te ontstaan. Deze wereld is even iets anders dan de wereld waar wij in leven. Deze wereld heeft tijden gekend dat er grootse oorlogen woedde, draken dorpen teisterde, magie aan de orde van de dag was en de dood tot leven kwam. Alleen zijn van die bovennatuurlijke krachten en conflicten geen spraken meer, tot nu. We volgen de familie Stark die heerser zijn over het kasteel/dorp Winterfell. Een rustieke plek ver in het noorden. Alles gaat prima totdat koning Robbert, heerser van de zeven koninkrijken en goede vriend van heer Eddard Stark, langs komt. De koning benoemt zijn oude vriend tot zijn rechter hand en beveelt hem mee te gaan naar het zuiden waar zijn kasteel, King’s Landing, zich bevind. Vanaf dit punt gaat natuurlijk alles fout en breekt op ten duur de Game of Thrones uit.


Het boek
Wat een goed boek! In geen tijden heb ik zo genoten van het lezen van een boek. Het boek lees je vanuit verschillende personages die ieder zijn eigen verhaallijnen heeft, maar natuurlijk wel met elkaar in contact staan, al zijn ze soms honderden kilometers van elkaar verwijderd.

Uiteraard volgen we verschillende leden van de familie Stark:
- Eddard Stark; Heer van Winterfell en later Hand of the King. Een sterk, eigenwijs en trots persoon wat hem niet altijd even goed doet.
- Catelyn Stark; Vrouw van Eddard, net als haar man sterk, maar in haar geval meer geestelijk. 
- Sansa Stark; Oudste dochter van Eddard en Catelyn. Een knap meisje wat precies weet wat ze wilt, trouwen met prins Joffrey.
- Arya Stark; De jongste dochter, een tegenpool van Sansa, ook zei weet precies wat ze wilt.
- Brandon Stark; De middelste zoon, na Robb. Een jong ventje wat snel groot wilt worden en houdt van klimmen. Iets wat hem al snel bijna fataal wordt.
- Jon Snow; De bastard zoon van Eddard. Die in meerdere opzichten nog het meest op zijn vader lijkt.

Ook zijn er personages die wat verder weg staan van de Stark familie:
- Tyrion Lannister; Ook wel de dwerg. De jongste zoon van Tywin Lannister en broertje van de koningin. Zijn schuine grappen staan contrast tegen de harde wereld die beschreven word in het boek.
- Daenerys Targaryen; Een prinses van dertien die, samen met haar broer Viserys, hun ontnomen troon willen heroveren. Dit doormiddel van het trouwen van Khal Drogo, de wrede leider van zijn khalasar, een soort reizende en plunderende bende.
Koop bij bol.com


De verfilming
De serie is gewoon weg episch! Alles wat in het boek wordt omschreven is in detail verfilmt. Iets wat niet vaak gebeurt bij verfilmingen. Uiteraard is dit ook niet altijd mogelijk, zo kan het nogal snel saai worden. Maar dat is hier zeker niet het geval. Zelfs de moorden worden zeer gedetailleerd vertoont. Ook doen ze hier niet moeilijk over een tiet of geslachtsdeel hier of daar. Naast de personages die in het boek uitgelicht worden zijn er nog tal van andere personages die hun aandacht krijgen. Zo volg je soms de koning of zijn koningin, maar ook verschillende personages op de muur in het noorden die het zuiden beschermt tegen de gruwelen die zich daar achter verschuilen.
Koop bij bol.com


De verschillen
Een van de grootste verschillen zijn toch wel de tijdlijnen en de leeftijden. Laten we beginnen met de tijd. Als je de serie bekijkt krijg je al snel het idee dat er niet veel meer dan een paar maanden verstreken zijn. Terwijl er eigenlijk al anderhalf jaar voorbij is geweest. Ook de leeftijden, voornamelijk van de kinderen, kloppen niet helemaal. Zo moet Robb Stark veertien zijn, terwijl hij in de serie wel twintig lijkt. Zo ook bij Daenerys Targaryen, dertien, maar komt over alsof ze begin twintig is. Wel kan ik een goede reden bedenken voor deze beslissing. Zo moet de actrice die Daenerys speelt meermaal naakt of zelfs seks hebbende in beeld komen. Dit kan je natuurlijk niet doen bij een dertien jarig kind.


Boek of verfilming?
De beslissing was moeilijk. Het boek heeft mij helemaal het verhaal in gezogen. Zelf had ik nooit gedacht dat ik ooit nog eens tot diep in de nacht een boek zou lezen, maar niets is minder waar. De serie daarentegen was erg strak. Alles, maar dan ook alles klopte. Niet perse in vergelijking met het boek, maar als kijker krijg je het idee dat alles goed zat. De special effects zijn erg gelikt en het acteerwerk des te beter. Dus je snapt wel dat kiezen tussen goed en beter moeilijk is. Toch is het voor mij wel duidelijk dat ik kies voor het boek. Zoals ze zeggen, het boek is altijd beter. Nu ben ik het daar niet altijd mee eens, maar in dit geval wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten