Menu

24 oktober 2015

Mustang (2015)

Wat een bijzonder gevoelig onderwerp is voor een land wat bij de EU wilt is hier verbeeld in Mustang. Regisseur en scenarist Deniz Gamze Ergüven zal minder geliefd zijn in eigen land, maar in de filmwereld wordt hij momenteel omarmt met maar liefst 8 filmprijzen te hebben gewonnen waaronder “Label Europa Cinemas” op Cannes.

De zomervakantie breekt aan in het zonnige Turkije en vijf zusjes besluiten dan ook op de laatste schooldag terug naar huis te lopen. Onderweg komen ze een aantal jongens van hun school tegen en gaan lekker zwemmen. Eenmaal thuisgekomen heeft het woord al de ronde gedaan dat de meisjes zich “hoerig” hebben gedragen. Hun familie is hier alles behalve van gediend, sluiten ze binnen en leren hun om volgens de wetten van de islam te leven.

Heftig is denk ik het juiste woord wanneer je de zaal uitloopt. Naast dat de film er prachtig uitzag acteerde de meeste zusjes ook erg goed! Een enkeling miste wat overtuiging, maar daar valt goed doorheen te kijken. Het verhaal is dan ook erg aangrijpend en je hoopt telkens dat iets of iemand ze uit die benarde situatie red. Hetgeen wat deze film nog het meest heftigst maakt is het feit dat dit realiteit is in het Turkije van vandaag de dag.


Mijn cijfer: 7,0/10
IMDb: 7,6/10


“Everything changed in a blink of an eye”


In een select aantal bioscopen te zien sinds september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten