Menu

05 november 2015

Son of Saul (2015)

De tweede wereld oorlog en dan vooral de concentratiekampen zijn een vaker belicht onderwerp in films. László Nemes durft hier een heftigere benadering aan te geven en neemt je letterlijk mee in het hoofd van een gevangene in Auschwitz.

Saul is één van de weinige joden die Auschwitz inkomt en niet meteen wordt vergast. Hij is onderdeel van het opruimingsteam onder leiding van de Nazi’s die de mensen begeleid in de gaskamers en achteraf de lijken opruimt. Wanneer hij echter één van die lijken herkent als zijn zoon doet hij er alles aan om hem een eerbiedige begrafenis te geven.

Geschoten in een vierkant frame en op film geeft het gelijk al een benauwde sfeer die aanblijft de gehele film. Nog nooit heeft een film zo heftig de gaskamers in beeld gebracht door werkelijk aanwezig te zijn. Achteraf had ik hier dan ook een dubbel gevoel over: het was prachtig gefilmd en zat goed in elkaar, maar het onderwerp kwam ineens wel heel dichtbij. Nu is het alleen maar goed dat dit zo heftig binnenkomt, iets wat een film lang niet meer heeft bereikt bij mij.


Mijn cijfer: 8,5/10
IMDb: 7,9/10


Sinds 05-11-2015 in de bioscoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten